< Til forsiden

Gerrymandering

Noe av det morsomste med å begynne å studere noe nytt, er alle de morsomme nye ordene man lærer. KRL-studiet bød på godbiter som "hierofani", "kosmogoni" og "eskatologisk". På estetikk-studiet lærte man ord som "skandering" og "sublim" (eksemplifisert ved et maleri med tittelen "Munk ved havet", som foreleseren bare hadde på en dårlig svart-hvitt-transparent, og som jeg følgelig aldri har sett). På Tverrkulturell kommunikasjon lærte jeg ord som "sinifisering" (om det å gjøre noe kinesisk) og "kulturkonstruksjon". Årets favoritt tror jeg må være "scatterplot". Det er nesten like morsomt på norsk - da heter det "punktsky".

Men dette innlegget skal handle om et annet fascinerende ord - "gerrymandering". Dette fascinerende ordet dreier seg om en temmelig kontroversiell praksis innenfor demokratiske systemer. Gerrymandering foregår ved at de som tegner grensene for valgdistriktene, bevisst manipulerer dem, for å gi sine egne partier eller kandidater fordeler eller motkandidatene ulemper.

Et godt eksempel på dette er Bahrain, der parlamentsvalget går av stabelen i morgen. Chan'ad Bahraini gjengir følgende oversikt over valgdistriktene:

Best places to live:

  1. Southern 5 - Askar, Jaww - 1,175

  2. Southern 6 - South Bahrain, Hawar Islands - 1,200 + 5 dugong and 21 gazelle

  3. Southern 4 - Zallaq, Awali, palaces - 1,911

  4. Northen 4 - Budaiya, Jasra - 3,182

  5. Southen 2 - Southwest Riffa (Wadi Al Sail) - 3,310

It sucks to be you if you live here:

  1. Northern 1 - Sanabis, Jidhafs, Daih, Tashan, Sehla, Jeblat Habshi, Bugowa - 15,448

  2. Central 1 - Tubli, Jidd Ali, Jerdab, Sanad - 13,588

  3. Northern 9 - Dumistan, Karzakan, Malikiya, Sadad, Shahrakan - 12,117

  4. Northen 8 - Dar Kulaib, South Hamad Town - 11,931

  5. Northern 3 - Barbar, Diraz, Bani Jamra, North Saar - 11,498
Han observerer videre hvordan det største av distriktene (Northern 1) er fem ganger så stort som de fem minste til sammen, og at en stemme i de minste distriktene teller ca. tretten ganger mer enn en stemme i de største distriktene. Men mer alvorlig er det at de fem distriktene med den desidert største velgermassen er overveiende fattige områder med shia-muslimer, mens de minste distriktene, som altså får mest innflytelse, er rike områder med sunni-muslimer. Gerrymandering brukes altså her for å marginalisere store deler av befolkningen innenfor det demokratiske systemet.

Nå skulle en kanskje tro at dette var et fenomen som stort sett fant sted i kvasidemokratiske stater i den tredje verden. Men dengang ei. Ordet "gerrymander" stammer fra det moderne demokratiets høyborg og selvutnevnte høye beskytter - USA.

En Gerrymander er et fabeldyr, sammensatt av ordene Gerry og salamander. Eldbridge Gerry var guvernør i Massachusetts fra 1810 til 1812, og er kjent for sin særdeles kreative tegning av valgdistrikter (se bildet under).
En Gerrymander, Massachusetts, 1812. Kilde: Wikipedia

Dette er en praksis som fortsetter i USA i dag, både fra republikanernes og demokratenes side, og er en av årsakene til at man kan forutsi med nesten hundre prosents nøyaktighet hvem som får enkelte mandater i kongressen. Som much for democracy...

Les mer om Gerrymandering på Wikipedia.

On this day in 2005:
OB er en grepa kar

2 kommentarer:

Anonym sa...

How could I not remember at du liker rare ord? Skal samle noen til deg etterhvert som jeg kommer paa dem, eller kommer over nye... Da blir det sving paa la democrazia ser du!

Anonym sa...

Her er noen eksotiske ord, i alle fall for noen: Løvang, alternativt Levang (brukt på Bømlo), frø egg.Ellers er ordene løye og gildt meningsbærende ord, som godt kunne bli brukt mer..

Mia

Legg inn en kommentar