< Til forsiden

En bedre og mer naturlig brus?

Er det pant på disse flaskene, tro?
Jeg kan ikke annet enn å bli litt glad i mennesker som gir meg ting gratis på gata. Musikk, for eksempel. Eller annen underholdning. Eller aller helst mat, drikke og godteri i forskjellige varianter. Her forrige dagen fikk jeg en flaske av den nye brusen Pepsi Raw som jeg forstår er lansert med brask og bram i forskjellige kanaler. «Cola with natural ingredients» står det på etiketten, og jeg blir naturlig nok nysgjerring på hva ingrediensene er.

Pepsi Raw inneholder: Vann, sukker, kullsyre, farger (ekstrakter fra eple, karamell), syre (sitronsyre, vinsyre, melkesyre), naturlige aromaer (herunder ekstrakter fra kola nøtt (sic!), naturlig koffein, stabiliseringsmiddel - akasiegummi.

Ikke et eneste e-stoff på lista. Det vil si, et kjapt google-søk resulterte i følgende:
  • Kullsyre kalles også E290
  • Karamell er et fargestoff som brukes i mange forskjellige typer brus, blant annet cola av forskjellige slag, champagnebrus og rødbrus. Det finnes fire forskjellige typer som er EU-godkjent, og de har E-nummer E150a-d.
  • Sitronsyre er E330
  • Vinsyre er E334
  • Melkesyre er E270
  • Akasiegummi er E414
Det skulle gi oss følgende ingrediensliste: Vann, sukker, E290, farger (ekstrakt fra eple, E150), syre (E330, E334, E270), naturlige aromaer (herunder ekstrakter fra kolanøtt, naturlig koffein, stabiliseringsmiddel - E414.

Nå betyr ikke dette at Pepsi Raw ikke holder det den lover om naturlige ingredienser. Stoffenes e-nummer indikerer bare at de er godkjent for bruk i EU og EØS-området, og de kan være både kunstige og naturlige. Saken er at det ser mer naturlig ut hvis man sløyfer e-numrene. Og markedsføring er som kjent alt.

P.S. Fikk Coca-cola gratis på gata her om dagen også, av et par unge blonde jenter i korte sykepleieruniformer merket E.R. - Emergency Refreshment. En smule tacky ...

P.S. P.S Kan noen fortelle meg forskjellen på Cola Light og Cola Zero? De inneholder i hvert fall nøyaktig de samme ingrediensene.

P.S. P.S. P.S. Apropos overskriften. Flere enn meg som husker Shio? Jeg likte best solbærvarianten, men appelsinutgaven var også ganske god.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Husker Shio, men kjøpte den aldri. Ser ikke poenget med å betale for vann / ferdigblandet saft.
Forskjellen mellom Cola Light og Cola Zero er at den ene er tilsatt Jentelus (E972).
Sånn ellers foretrekker jeg Guaraná Antarctica. Desverre selges den ikke i Norge. Det nærmeste Cola-company com til å gi ut denne type brus i Norge var San-Sao som desverre floppet. Mulig fordi den ikke smakte på langt nær så godt som Guaraná Antarctica.
-Arnstein-

Sheta sa...

Æsj! Hvis de putter jentelus i brusen, burde det stå i ingredienslista. Fins det ikke lover for sånt? San-Sao var noe søtt kliss så vidt jeg kan huske, men er åpen for muligheten for at det finnes bedre varianter i Brasil. Og by the way: Shio inneholdt kullsyre. Skal du disse den, er den korrekte termen "Farris", ikke "vann".

Legg inn en kommentar