< Til forsiden

Shatin eldresenter

En husfasade, javel. Ikke så veldig spennende og originalt, kanskje, men fascinerende likevel.

Hong Kong har svært lavt skattenivå, og myndighetene har derfor svært knappe ressurser. Velferd har lav prioritet på budsjettene, og aller fleste velferdstjenestene legges ut på anbud og drives av frivillige organisasjoner. Kirken er en viktig aktør på dette området. Dagens ekskursjon var til et eldresenter i Shatin, som drives av den lutherske kirken.

Dette senteret tilbyr fritidsaktiviteter og helsetjenester for eldre. Familien har sterk stilling i den kinesiske kulturen, og det å respektere og ta vare på de gamle har vært en viktig oppgave for familien. Men også her har den vestlige kulturen begynt å innta folks vaner og tankemåter, og behovet for slike sentere blir stadig større. Mange av brukerne er også folk som ikke har slektninger i byen, og derfor blir nødt til å klare seg selv. Det er ikke gratis å bruke senteret, men det drives non-profit, som vel er det nærmeste man kommer gratis på noe som helst i det ultra-kapitalistiske Hong Kong.

Før vi ble vist rundt på senteret, fikk vi en innledende forelesning ved en av de ansatte. Vi fikk litt frukt og to forskjellige typer juice - en god og en rar. Jeg var uheldig og fikk den rare. Mens vi var der, pågikk det en slags forestilling. En gammel dame framførte tradisjonell kinesisk sang. Nå har jeg ingen forutsetning for å vurdere i hvilken grad det var pent etter kinesisk standard, siden jeg tross all mulig godvilje fortsatt har vanskelig for å forstå hvordan tradisjonell kinesisk sang på noen som helst måte kan omtales som "pent". Uansett, det ordet som er mest nærliggende å assosiere her, er "kattemusikk".

Publisert 6. desember 2006

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar