< Til forsiden

Om å forhandle med terrorister 2

Svar på kommentar fra Elisabeth til forrige artikkel:

Elisabeth said...
Hva med det som nettopp var i nyhetene om at Museveni har tilbudt Kony amnesti dersom de faar til en fredsavtale for Uganda, og de forhandlingene det er snakk om - er det bare retorikk tror du, eller har det noe for seg?!


Jeg har liten tro på at en fredsavtale i Nord-Uganda i denne omgang. For det første er Kony og fire andre ledere for LRA ettersøkt for krigsforbrytelser av den internasjonale domstolen i Haag. Museveni har ingen myndighet til å tilby amnesti for brudd på internasjonal lovgivning. Disse fem har også erklært at de ikke personlig kommer til å delta i forhandlingene, siden de er redde for å bli arrestert. Forhandlingene ser dermed ut til å bryte sammen, før de egentlig har begynt.

Dessuten: Har Museveni moralsk rett til å tilgi all den lidelse LRA har påført millioner av mennesker i Uganda, Sudan og DR Kongo i løpet av de siste årene? Vil folket i Nord-Uganda godta et amnesti? Slik jeg ser det, vil den eneste akseptable løsningen for alle parter være at de ettersøkte lederne blir arrestert, stilt for retten i Haag og dømt for de forbrytelsene de har begått.

Et annet spørsmål er hvorvidt man anser LRA som en militær gruppe eller som en terroristorganisasjon. LRAs framferd i Nord-Uganda kan vanskelig karakteriseres som noe annet enn ren terror. Kan man forhandle med terrorister? Og hva kan Museveni egentlig gi som LRA vil ha?

Det er høyst uklart hva LRA egentlig er ute etter. Etter tjue år i bushen uten å greie det de satte seg fore - å styrte Museveni - er det rimelig klart at om LRA-toppene noengang kommer så langt som til forhandlingsbordet, så er det kun én ting de kommer til å forhandle om: sine egne liv.

Men myndighetene synes i det minste å vise ny vilje til å finne en løsning på konflikten. Det at de faktisk har sendt en representant til Haag for å få domstolen til å droppe tiltalen mot LRA-toppene, viser at det ikke bare er tomme ord denne gangen. Så får vi se om de er i stand til å etterleve sine egne løfter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar