< Til forsiden

Forlovelsesfest

En forlovelse i Uganda er mer enn bare en utveksling av ringer. En høytidelig presentasjon for foreldrene hører også med. For foreldrene - og klanen - er en vel så viktig del av giftermålet som paret selv. Faktisk kan du komme i fengsel hvis du gjør ei jente gravid for så å nekte å gifte deg med henne - fordi du snyter foreldrene hennes for medgiften.

Det er Ronald i regnskapsavdelingen på CRO som skal forloves. Hans tilkommende kommer fra en landsby oppe i fjellene, og hele brudgommens ankom i kolonne - to timer for sent, vi er ikke i Afrika for ingenting...

Under selve seremonien satt bruden og brudgommens klan på hver sin side, med ansiktene vendt mot hverandre. Hele den første delen av seremonien foregikk gjennom mellommenn - en som representerte brudens far, og en som snakket for brudgommen. Alle formalitetene med medgift og slikt var ordnet på forhånd, men de gjorde likevel et stort nummer av å forhandle om "prisen" - blant annet forventet brudgommens far erstatning for at vi kom så sent som vi gjorde.

Endelig blir de to partene enige, og en gruppe av klanens unge damer føres fram.

Disse kan da umulig være i gifteklar alder...


Hmmm... Disse var visst bare med for å synge. Tror ikke det var meningen at noen av dem skulle loves bort i dag.


Ikke mye hell her heller.


Men her var det visst en mulighet for at det fantes noen aktuelle kandidater...


En av brudens venninner kalles ut på teppet for å identifisere bruden.


Og så må vi finne brudgommen.


Han har gjemt seg helt bakerst.

Endelig begynner selve forlovelsesseremonien. Den har modell av et halvveis gjennomført bryllup. Vi har prest til stede. Det er taler. Paret utveksler ringer, men får ikke stå for nærme hverandre. Vi har to kaker, og brudeparet får hver sin kakespade. De får servere hverandre, men ikke mate hverandre.

Også, i beste afrikansk stil, blir maten servert - helt til slutt. For så fort gjestene har spist opp, er festen over, og alle drar hjem. Heldigvis ble det ikke regn denne kvelden. Det er farlig å kjøre i fjellet når det regner - det går stadig jordskred - så da hadde vi måttet bli natta over.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar