< Til forsiden

Cross Bridge Rice Noodles

Dagen etter ble vi tatt med på nok en restaurant. På menyen sto noe de kalte "Cross Bridge Rice Noodles", noe som skal være noe sånt som Yunnan-provinsens nasjonalrett. Det var en tradisjonell restaurant, der nevnte nudelrett var hovedpunktet på menyen. Idet man kom inn i restauranten ble man til og med ledet over en liten bro med vann under for å gjøre bildet komplett.

Måltidet vi fikk servert, besto av en kjele med suppe full av sterkt krydrede risnudler. På toppen av suppa fløt et centimetertykt lag med olje. Ved siden av fikk vi servert diverse rå ingredienser (tynne kjøttskiver, grønnsaker osv.), som vi kunne putte i suppa. Historien bak ble fortalt på litt haltende engelsk på et litt dårlig høytaleranlegg, men den gikk noe i retning av dette:

En gang for lenge siden satt en mann og studerte til den keiserlige embedseksamen. Denne eksamenen var svært vanskelig og varte i flere døgn. Han hadde derfor trukket seg tilbake til en liten hytte ute på en øy for å få ro til å lese. Det fantes ikke kjøkken i den lille hytta, så derfor kom hans kone hver dag med mat til ham. Men den lille øya lå langt fra mannens hjem, så når mannens kone endelig nådde frem med maten hans, var den allerede blitt kald.

Så hver dag fikk mannen kald mat. Kald fisk, kaldt kjøtt, kalde grønnsaker. Dette gikk selvfølgelig utover lesingen. Mannen frøs og hadde vanskelig for å konsentrere seg. Og kona led med ham. Denne eksamenen skulle sikre mannen en plass i det keiserlige byråkrati, noe som betydde en sikker inntekt og høy status for dem begge resten av livet. Hun grunnet lenge og vel på hvordan hun skulle avhjelpe problemet.

Løsningen kom plutselig og overraskende en dag kona sto og lagde en ekstra feit kyllingsuppe. Hun oppdaget at fettlaget på toppen av gryta holdt suppa varm lenger. Hun oppdaget også at om hun skar kjøtt og grønnsaker i ekstra tynne skiver, kunne hun bare slenge dem i gryta lenge etter at hun hadde tatt den av varmen, og de ville likevel bli ferdig kokt.

Så fra den dagen fikk mannen varm risnudelsuppe hver eneste dag. Da han til slutt tok sin eksamen, og besto med glans, var det nettopp konas risnudelsuppe som fikk æren for hans suksess.

Underholdning til maten. Fresken bak danserne viser historien som er gjengitt over.
Fløytespill og halsbrekkende akrobatikk - samtidig.
Mer dans
Fingerdans ...
Publisert 15. januar 2011

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar