< Til forsiden

Tempeltur

I dag var den store tempeldagen. Det ble manger templer i løpet av oppholdet i Kina. Først ute var et buddhisttempel som jeg uten hell har forsøkt å finne navnet på. Det ser i hvert fall slik ut:
De første inntrykkene kom allerede på trappa. Den tunge, søte lukta av røkelse strømmet imot oss. Og så kommer lyden. Inne i tempelet sitter en munk og messer på et språk jeg ikke forstår, mens en annen munk slår på en bjelle. Lyden, kombinert med den røkelsesfylte lufta, gjør meg ganske svimmel.

Tempelet inneholder mange statuer av bodhisatvaer. En bodhisatva er innenfor buddhismen en som har oppnådd opplysning, men som velger å vente med å gå over til Nirvana for å bli igjen og veilede menneskene. Innenfor folkelig kinesisk buddhisme, har de mye av samme funksjonen som katolske helgener. Bildet over viser en bodhisatva som er plassert på utsiden av tempelet. Den kalles den «fire-hodede bodisatva», fordi den har fire ansikter. Det som er interessant med denne, er at den egentlig ikke er en bodhisatva i det hele tatt, men den hinduistiske guden Brahma. Dette viser igjen den kinesiske kulturens unike evne til å ta opp i seg og «døpe» fremmede elementer.

Midt i alle buddhist-templer i Kina, står det tre buddhaer. Buddhaen i midten er Amitayus (buddhaen for langt liv), den til høyre er Bhaisajyaguru (medisin-buddhaen) og den til venstre er Simhanada (visdoms-buddhaen). De representerer blant annet fortiden, framtiden og nåtiden.

Frukt er populære offergaver

Løver er viktige vesener i kinesisk mytologi og i tempelutsmykningen. Denne er en tanke skjeløyd...

Etter besøket i buddhisttempelet bar det videre til et folkereligiøst tempel. Det minnet mest om en slags basar, der man solgte alle mulige slags religiøse tjenester og spådomskunster. Det er folk som stiller horoskop, leser hender, leser ansikter og forteller deg hvem du bør gifte deg med. Her burde det med andre ord være noe for enhver smak. Alt koster penger, selvfølgelig. Noen av kramkarene var kledd i dyre dresser og hadde nye mobiltelefoner, så det ser ut som det er mulig å leve godt på dette her.

Publisert 9. desember 2006

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar