< Til forsiden

Grafitti fra Beograd

En liten stemningsrapport fra Beograd, fortalt ved hjelp av byens grafittikunstere:

EU-spørsmålet er et brennbart tema i serbisk politikk for tiden. 1389 er årstallet for slaget på Kosovo-sletta, som er en viktig del av serbisk historie.

Serbia ligger også i grenselandet mellom to alfabeter - det latinske og det kyrilliske. Tradisjonelt har det kyrilliske alfabetet blitt brukt i Serbia, mens det latinske har blit brukt i Kroatia. Skriftspråket blir på denne måten et uttrykk for motsetningen mellom det nye og det gamle, mellom det internasjonalistiske og det nasjonalistiske, mellom Serbia og Europa.

 
Kosovo Zauvek Srbija SNP1389: Kosovo for alltid serbisk, SNP1389. 1389 igjen, slaget ved Kosovo-sletta. Kosovos selvstendighetserklæring har falt mange serbere tungt for brystet, og mange omtaler fortsatt Kosovo som «Serbias hjerte». SNP er et serbisk nasjonalistisk parti.


London Calling! Tydeligvis også en politisk ytring, siden noen har tatt seg bryet med å krysse den ut og skrive SNP1389 over. Nok en meningsutveksling mellom nasjonalistene og de mer Europa-vennlige, går jeg ut fra.


Men ikke alt dreier seg om politikk. Man har jo fotball også. Dette er symbolet for en av Beograds to fotballklubber, Røde Stjerne. Sannsynligvis har er det noen Partizan-fans som har klusset over den.Nok en rød stjerne - denne fra Bodø. Syntes bare den passet inn. :-)


Til slutt: Det som ikke dreier seg om politikk i livet, eller fotball, handler selvfølgelig om kjærlighet. Mangt et pikehjerte har nok smeltet av å finne en slik kjærlighetserklæring tilegnet seg selv på en vegg i Beograd, i hvert fall om vi skal dømme etter hyppigheten av dem rundt om i byen. Eller kanskje det bare kryr av hormonelle, stormforelskede tenåringsgutter med sprayflaska løst i beltet. Volim te meda: Jeg elsker deg, min kjære.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar