< Til forsiden

Folkeaksjonen mot åtseletere på sjokolade

Jeg liker ikke den nye gangfeltmannen. Ikke fordi den er «kjønnsløs», som jeg ser andre har kritisert den for. Jeg kan leve med kjønnsløs. Saken er at jeg synes den er en tanke grotesk. Ikke nok med at hodet svever i løse lufta noen centimeter over kroppen – de har attpåtil kappet av den både hender og føtter. Jeg mener, ja, den gamle mannen hadde kanskje hatt, men han så i det minste ut som han var i stand til å krysse en vei.

Facebook finnes det en gruppe for folk som ikke liker den nye gangfeltmannen. Gruppa har i skrivende stund 72 medlemmer. Jeg vurderer å melde meg inn. Ikke fordi jeg tror det kan bidra til å få den gamle mannen tilbake, men fordi det er et ypperlig sted å laste opp et bilde jeg har tatt, der den gamle gangfeltmannen møter den nye. Eller kanskje jeg skal la det bli med å legge den ut her.

Ikke for det. Hvem vet - kanskje det hjelper. For en tid tilbake ble det opprettet en facebookgruppe for å få tilbake Pacific Blue (amerikansk TV-serie om sykkelpoliti på Santa Monica Beach som gikk på TV2 på sommeren den gang jeg var ung, dvs. veldig lenge siden). Facebook-aksjonen førte til at TV2 valgte å kjøpe rettighetene til å sende Pacific Blue på nytt, riktignok på sin betalingskanal TV2 Zebra, men dog.

En annen facebook-aksjon som har nådd fram med sine krav, er aksjonen for å få brusen Urge tilbake på 1,5 liters flasker. Jeg har ikke klart å finne den originale facebookgruppa. Et søk på «Urge» på Facebook gir bare en lang rekke treff på mer eller mindre seriøse spinoff-grupper som Urge som saftis (30 450 medlemmer), Urge som snus (3 080 medlemmer), Urge som seigmann (1 667 medlemmer), Urge som tannkrem (626 medlemmer), Urge som deodorant (546 medlemmer), Urge som tran (147 medlemmer) og Urge som tyggis (308 medlemmer).

Stabburet måtte også som kjent nyss gi etter for Facebook-presset og begynne å produsere en versjon av Pizza Grandiosa uten paprika. Jeg og kona har prøvd den. Den smaker akkurat like kjedelig som det høres ut. Også denne aksjonen har ført til at en rekke andre interessegrupper for nye Grandiosa-varianter har våknet, noen seriøse, som Glutenfri Grandiosa (2 091 medlemmer) og diverse grupper for å få diverse svenske Grandiosa-varianter på det norske markedet, f.eks. Grandiosa-aksjonen (242 medlemmer), andre mindre seriøse, basert på kutt-ut-den-bestand-delen-vi-liker-minst-konseptet, som Grandiosa uten bunn (336 medlemmer), Grandiosa uten skinke (5 medlemmer), Grandiosa uten ost (4 medlemmer), Grandiosa uten skorpe (13 medlemmer), Grandiosa uten sjampinjong og agurk (!) (32 medlemmer), Paprika uten Grandiosa (32 medlemmer), Grandiosa uten kjøtt (10 medlemmer), Grandiosa uten tomatsaus (11 medlemmer), Grandiosa uten kjøtt og paprika (5 medlemmer) og Grandiosa uten kjøtt, tomatsaus, ost og pizzabunn (13 medlemmer).

Glemte forresten en Urge-gruppe i stad – min favoritt: Urge som pizza (541 medlemmer)

Nok om det. Inspirert av alle disse suksesshistoriene (og potensielle suksesshistoriene) har jeg besluttet å opprette min egen protestgruppe på Facebook: Nei til åtselfugler på sjokoladen. Det kan kanskje se ut som et kynisk forsøk på å booste aktiviteten på min gamle hatgruppe mot Marabou-storken, men det er det ikke. Undertegnede er nemlig for veloppdragen til å invitere alle vennene sine til denne gruppa (kan ikke fordra å få invitasjoner til useriøse grupper selv), men dersom det fins noen facebook-brukere der ute som synes som meg at åtselfugler ikke har noe med sjokolade å gjøre, er det bare å melde seg inn her. Inviter gjerne alle vennene dine, hvis du tror de liker slikt. Hvis den får 50 000 medlemmer, kommer de sikker til å fjerne Marabou-storken fra Freia-sjokoladen.

En seriøs tanke til slutt: Hva betyr det at markedsaktører i stadig større grad gjør sine markedsundersøkelser på Facebook? Og hvordan skiller man de seriøse gruppene fra de useriøse? Er det for eksempel noen som faktisk ønsker seg snus med Urge-smak? Og vil vi i framtida se en stadig større marginalisering av forbrukere som ikke har profil på Facebook når det gjelder å påvirke utvikling av nye produkter? Nok om det. Under himmelen kommer neppe tilbake med mer.

1 kommentar:

Tabtim sa...

halla kjeta : )

du er den festligste ever..faar meg en god latter av og lese innlegget ditt.

siden jeg er paa andre sia av jorda,og ikke har vaert saa flittig paa nettet idet siste..som du kan se paa bloggen..men det kommer..saa er jeg jo ikke helt oppdatert paa nye gatemenn ol.men
gaar det an aa mld-e seg inn i gruppa som onsker seg glutenfri grandiosa,selvom jeg ikke har facebook profil :: )))

hils kona,savner en skravlekveld med dere 2..
klemmer fra tabtim i mae hong son

Legg inn en kommentar