< Til forsiden

Marabou-storkens fiender (Freias mørke hemmelighet pt. 2)

Flere biter faller på plass i puslespillet om koblingen mellom Freia og den motbydelige marabou-storken. Hjemme på juleferie fant jeg en kakao-boks med følgende påskrift:

Freia var en av de bedrifter i Norge som utlyste konkurranser både når det gjaldt emaballasje- og plakatdesign, og datidens mest kjente bildekunstnere deltok. Da Freia skulle markedsføre sitt nye kakaoprodukt i 1912, ble det utlyst en navnekonkurranse - 12.000 bidrag. «Kakao Regia» vant. Som motiv på kakaoboksen ble forslaget med Marabou-fuglen foretrukket. Det ble så populært at en stilisert marabou ble firmaets varemerke fra 1915.
Jeg vurderer sterkt å starte foreningen Marabou-storkens Fiender. Interesserte må bare melde seg.

Oppdatering: Marabou-storkens fiender på Facebook.

Den originale Freia-marabouen

Mer om marabou-storken: Wikipedia

11 kommentarer:

Anonym sa...

Kunne ikke vært mer enig! Det er en stor skam at verdens beste sjokolade er merket med den kvalmeste fuglen jeg har truffet. Marabou storkene pleide å spise av søppelcontaineren utenfor blokka vår i Kampala, og luktet minst like ille. Tror du kan regne med familien Røse-Engelien i Marabou-storkens Fiender.

Snakkes!
Stefan

Dan Aksel sa...

Og så - i 1916 drar Freia-toppen Johan Throne Holst til Sverige og starter en sjokoladefabrikk ve d navn, hold deg fast, Marabou. Mener man kanskje burde drive litt research på denne mannen...

Anonym sa...

Hva med oss som bare liker sjokolade og tar fuglen som et tegn paa kvalitetssjokolade? Har vi ingen stemmerett her? (Lenge leve Melkesjokolade og Firkloever fra taxfree, sier bare jeg. Og vennene mine.)

Sheta sa...

Dan Aksel: Vel, kanskje ikke så mystisk som det ser ut til ved første øyekast. Det hadde seg nemlig slik at da man skulle åpne Freia-fabrikk i Sverige, så var Freia-navnet allerede i bruk av et annet selskap. Derfor valgte man å ta Marabou-navnet i Sverige. Men i Sverige har de bar en rar M på sjokoladen sin, i stedet for et bilde av den ekle fuglen. Jeg syns egentlig det er en god mellomløsning, selv om det beste vel ville vært å sende marbouen tilbake dit den kom fra fortere enn svint!

Elisabeth: Joda, dere har stemmerett dere også. Vi lever jo tross alt i den frie delen av verden. Marabou-merket har faktisk utviklet seg til å bli et kvalitetskjennetegn, og jeg er hjertens enig i at Freia har den beste sjokoladen i verden. Det er bare trist at de bruker en mannshøy, søppelspisende åtselsfugl til å markedsføre den med. Syns egentlig Stefan oppsummerer det bra i kommentaren over.

Anonym sa...

Dette er sterkt ,endelig har jeg funnet likesinnede .Avskyelige Marabou er den absolutt styggeste og værste fuglen jeg har kommet over , og etter min tur til Kamapala er dette bare blitt mer klart Marabou har overhode ingen ting med sjokolade å gjøre , Where do I sign
Harald

Anonym sa...

Jeg stemmer FOR sjokolade, og MOT aa bry seg om ting jeg ikke anser som viktige saa lenge sjokoladen smaker godt;)

Sheta sa...

Harald: Velkommen i klubben. Vi marabou-hatere må stå sammen.

Elisabeth: Det har du selvfølgelig full rett til. Men jeg vet av personlig erfaring at det for fulle går opp for deg hvor motbydelig marabou-storken er, først etter at du har møtt en.

Anonym sa...

Hei Sheta!:)
Vet ikke om du husker meg, men jeg gikk Act Now året før deg, og vi møttes på Act Now-helg i 2006. Nå har jeg vært 8 måneder på utveksling i Kampala, og selvfølgelig har jeg sett de stygge fuglene. Fant faktisk bloggen din fordi jeg, i likhet med deg, prøvde å finne ut hva slags sammenheng det kunne være med Freia-sjokoladen...
Nå er resultatet lagt ut på min egen blogg, så du kan jo ta en titt på min synsing om fenomenet:
http://www.globalis.no/Blogg/Rannveig/Marabou-storken

Rannveig:)

Anonym sa...

Nå er jo også Marabou storken av noen kaldt for " the undertaker bird" eller begravelsesfuglen, og siden kakaoen, som er en av hovedbestandelene i sjokolade, inneholder både teobromin og koffein, gifter som kan forårsake tilstander som takykardi (hjerteflimmer), halusinasjoner, alvorlig diaré, epileptiske anfall, hjerteinfarkt, innvendige blødninger eller død, så er det ikke sikkert at det er så unaturlig at denne fuglen har fått æren av å pryde Freias produkter like vel.
Kanskje det også er på sin plass å nevne at dette problemet er størst for hunder og trolig også for katter og hester og at dødelig dose er ca. 100-200mg/kg avhengig av dyrets størrelse.

Sheta sa...

Hehe. Det var vel neppe Freias tanke da de valgte denne fuglen som sin logo, og økenavnet har vel mer med det begravelsesagentlignende utseende å gjøre. Men takk for nyttig informasjon uansett, hvem du nå er. Greit å vite hvor mye sjokolade som skal til for å drepe en hest.

Anonym sa...

I 1912 var Maraboustorken en søt liten fugl som ikke spiste søppel. Det var noe den fant på senere. Mye senere - og da gjør det ingenting. Det er flott at de moderne Maraboustorkene spiser søppel som ellers blir liggende. Rydefugl som fortjener en sjokolade.
Hilsen Maraboustorkevennen Janathon

Legg inn en kommentar