< Til forsiden

Jeg befinner meg i Cathedral Avenue, på vei tilbake til jobb etter en tur på markedet. Plutselig lyder det et smell. En bil med krøll i eksospotta? Det smeller igjen. Geværskudd? «Don't worry, my friend,» sier den nærmeste boda-gutten. «It's the rebels. They've come to take over the country by force.» En liten mengde har begynt å stimle sammen rundt sidegata der lyden kom fra, men de fleste fortsetter med det de holder på med, og lar seg ikke affisere av denne tilsynelatende invasjonenen av opprørskrigere. To skudd til, rett etter hverandre. Definitivt geværskudd. «But for us, we are safe,» fortsetter min nye venn. «We support Besigye!»

Joda, det har gått rykter om at Kizza Besigye, lederen for det største opposisjonspartiet, hadde planer om å gå til krig hvis han tapte valget. At han har soldater gjemt på hemmelige steder rundt i landet. At han har tilknytning til PRA-geriljaen, til LRA-geriljaen. Men ryktene stammer stort sett fra feil kilder, det vil si fra folk som har all interesse av å skade ham - som president Museveni. Og i går ble klagesaken hans i kjølvannet av valgresultatet (som forventet) avvist i retten.

Men uansett: I slike situasjoner er som regel det klokeste å så fort som mulig befinne seg et annet sted enn i begivenhetens sentrum. Man vet aldri. Så jeg lar være å undersøke saken nærmere.

Senere på dagen: Ingen invasjon denne gangen. Men et eller annet var det som skjedde. Den sikrest kilden til informasjon i denne byen er som regel gjengene med dagdrivere, løsgjengere, boda boda-syklister og taxi-sjåfører som sitter på gjerdet mesteparten av dagen og har lite annet å gjøre enn å utveksle nyheter. I Cathedral Avenue får jeg raskt greie på hva som har skjedd.

Oppover langs hele Cathedral Avenue, og i sidegatene rundt, sitter det menn og tygger grønne blader. Jeg aldri fått helt klarhet i hva det er - de har et lokalt navn som jeg aldri klarer å få med meg (jeg har fått mange tilbud om å prøve, men avslår høflig men bestemt hver gang). Men så vidt jeg har klart å få på det rene, dreier det seg om Qat, eller noe lignende - et mildt narkotisk stoff. Det er i hvertfall forbudt, selv om politiet sjelden bryr seg.

Men i dag hadde de plutselig bestemt seg for å gjøre noe med saken. Politiet stormet området, skjøt noen skudd i lufta, jagde de fleste og fanget to. Ikke en voldsomt vellykket aksjon, i og med at alle sammen var tilbake på gata igjen, minutter etter at politiet hadde forlatt åstedet. Men ingen invasjon denne gangen, i hvert fall.

On this day in 2004: Min barndoms paradis

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar