< Til forsiden

Usynlige barn

Borgerkrigen i Nord-Uganda har rast i tjue år, uten at verdenssamfunnet har løftet en finger. Det har vært en usynlig konflikt med usynlige ofre. Tusener av mennesker er tvunget til å leve i enorme flyktningeleirer, der stråhyttene står så tett at en brann fort kan ødelegge både to og tre tusen hjem, mens innbyggerne står maktesløse og ser på. I flere byer i Nord-Uganda fylles gatene hver kveld av barn («nattpendlere» som de kalles), fordi gata tross alt er litt tryggere enn de ubeskyttede leirene, der LRA-geriljaen på sine plyndringstokter dreper, voldtar og lemlester. Og barn blir bortført for å brukes som soldater.

Da konflikten i Sør-Sudan endelig kom på den internasjonale agendaen, øynet uganderne håp. Verdens blikk var rettet mot et sted bare få kilometer nord for den ugandiske grensa. Endelig ville Ugandas glemte krig bli satt på kartet. Men heller ikke denne gangen ble det gjort noe. Krigen i Nord-Uganda havnet, paradoksalt nok, i skyggen av en glemt konflikt. Verden hadde nok med Sudan; mediene hadde ikke plass til enda en glemt krig.

Nå fylles ugandiske aviser igjen av håpefulle artikler. En dokumentarfilm om barnesoldater i Nord-Uganda går for tiden sin seiersgang rundt i USA. Tre unge filmstudenter reiste i 2003 til Sør-Sudan for å lage en dokumentar fra konflikten der, men de fant ikke nok stoff av det slaget de var ute etter. Det fant de derimot på sørsida av grensa – i Uganda. Resultatet ble dokumentarfilmen Invisible Children.

Håpet er nå at verden, gjennom filmmediet, skal få øynene opp for Nord-Uganda, for en konflikt der det begås grusomheter som minner om rapportene fra folkemordet i Rwanda i 94. Folk er slitne etter 20 år med en krig som myndighetene ikke har maktet (eller ønsket?) å gjøre slutt på. Og det er barna som bærer de tyngste byrdene. Foreldreløse, flyktninger, barn som tvinges til å drepe for ikke selv å bli drept. Disse barna fortjener å bli sett.

Se Siljes blogg for mer info om LRA og Nord-Uganda-konflikten. Bergens Tidene hadde også nylig en artikkel om konflikten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar