< Til forsiden

And the Winner Is...


Tilhengere av president Museveni feirer seieren i Mbales gater

I dag, kl. 1655 lokal tid, ble General Yoweri Museveni offisielt erklært valgets vinner. Etter at 98% av stemmene er talt opp, har Museveni 59,8% mot Besigyes 37,36%. Her i byen er det jubel og dans i gatene. For noens vedkommende. Det er også mange skuffede ansikter å se. Mange hadde virkelig håpt på et skifte nå. Men valget har i det minste vist at landet er i stand til å mobilisere en levedyktig opposisjon. Det har tross alt ikke vært tillatt å drive partivirksomhet i Uganda lenger enn siden juli i fjor.

Opposisjonen har vært tidlig ute med beskyldninger om fusk. Blant annet har flere velgere møtt opp med stemmekortene sine, bare for å finne ut at de ikke står i mantallet. Enkelte av disse gikk til valgkontoret for å forhøre seg om hva som hadde skjedd, og fikk vite at de var slettet fra listene fordi de var døde... På valgkommisjonens hjemmesider er de eksakte stemmetallene fra bare et fåtall distrikter offentliggjort så langt.

Men som nevnt tidligere, observatørene har stort sett vært fornøyd med gjennomføringen av valget, så man bør kunne påstå at dette valget i hvert fall til en viss grad har vært fritt og rettferdig. Vi følger situasjonen i dagene som kommer...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar