2006 er valgår i Uganda. Valgdagen er satt til 23. februar, og det er både lokalvalg, parlamentsvalg og presidentvalg. Presidentvalget er naturlig nok det som tiltrekker seg størst oppmerksomhet. Da vi kom tilbake fra ferie, var valgkampen i full gang. Her kommer en kjapp statusrapport over den politiske situasjonen i Uganda:
To hendelser som går forut for oppholdet vårt her, er verdt å merke seg. Den første er folkeavstemningen som ble holdt i juli, der man vedtok å gå over til flerpartisystem fra det president Museveni kaller «nullpartisystem» eller «movement system». Dette er følgelig det første valget i Ugandas historie der flere partier har lov til å stille kandidater. Den andre begivenheten er en grunnlovsendring som ble foretatt i høst, der man fjernet grensen for hvor mange perioder presidenten har lov å sitte. Den var tidligere på to perioder, Museveni stiller nå til valg for sin tredje.
Det er for øyeblikket fem kandidater til presidentvalget, hvor av bare de to første har en reell sjanse.
- Gen. Yoweri Museveni – National Resistance Movement – sittende president. Museveni tok makta i Uganda ved et statskupp i 1986, den gang partiet hans var en opprørsgruppe ved navn National Resistance Army, og fortsatt hadde noe å gjøre motstand mot.
- Dr. Col. Kizza Besigye – Forum for Democratic Change – hovedutfordrer. Vendte tilbake til landet i november, etter fire år i eksil. Ble arrestert 14. november, tiltalt for voldtekt og høyforræderi. Også mistenkt for å tilhøre People’s Redemption Army, som mange tviler på om noen gang har eksistert, og Lord’s Resistance Army, som nekter all kjennskap til ham. Han ble løslatt i begynnelsen av januar, men rettssakene mot ham, både i sivil og militær rett, pågår fortsatt.
- Ms Miria Kalule Obote – Uganda People’s Congress – enken etter avdøde president og diktator Dr. Apollo Milton Obote
- Mr John Ssebaana Kizito – Democratic Party
- Dr. Abed Bwanika – Uavhengig kandidat
Uganda går mot det som kan bli det første (eller andre, avhengig av hvem du spør) frie, rettferdige valg i landets historie. Spennende blir det i hvert fall.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar